Na 4 pyszne talerze potrzebne nam będzie:
- opakowanie roszponki- kulka mozzarelli
- około 25 zielonych oliwek
- 2 dojrzałe pomarańczka
- garść orzechów włoskich
- 6 łyżek miodu (koniecznie dobrej jakości!*)
- 4 łyżki cynamonu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- świeżo zmielony czarny pieprz
*Tani miód ze supermarketów niestety nie nadaje się do przygotowania sosu - po rozpuszczeniu, z racji zawartych sztucznych cukrów, skameralizuje się i nienaturalnie zgęstnieje.
Zabieramy się do pracy!
- Sos -
Ścieramy skórkę z 1/4 pomarańczy i do małego naczyńka wyciskamy odrobinkę pomarańczowego soku (np. z jednego "plasterka" pomarańczy). Miód rozpuszczamy do stanu płynnego (np. podgrzewając przez 20 sekund w mikrofali), dolewamy go do soku. Następnie dodajemy do całości oliwę i dokładnie mieszamy. Dorzucamy cynamon, doprawiamy pieprzem. Sos dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok.
Dobra rada: W zależności jak bardzo chcemy by nasz sos był miodowy i gęsty - możemy dodać mniej lub więcej łyżek miodu. Ta sama zasada z cynamonem - nie tak odważni mogą dodać go nieco mniej;)
Dobra rada: W zależności jak bardzo chcemy by nasz sos był miodowy i gęsty - możemy dodać mniej lub więcej łyżek miodu. Ta sama zasada z cynamonem - nie tak odważni mogą dodać go nieco mniej;)
- Sałatka -
Roszponkę myjemy, suszymy i układamy na talerzach. Mozzarellę rwiemy na kawałki, pomarańczę kroimy na małe części i wraz z oliwkami i orzechami włoskimi układamy na sałacie. Całość polewamy pysznym sosem i pałaszujemy do ostatniego kęsa :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz