Uwielbiam zdrowe, wiosenne zupy!
Również bardzo lubię eksperymentować i urozmaicać moje wcześniejsze, sprawdzone przepisy...
Właśnie dlatego przedstawiam Wam krem brokułowy w NOWEJ odsłonie!
Jest bardziej gęsty i aromatyczny, idealnie nadaje się jako smaczna przekąska w środku dnia lub przystawka tuż przed podaniem dania głównego.
A do tego ile ma w sobie witamin...! :)
A do tego ile ma w sobie witamin...! :)
Składniki na cztery pełne miseczki
-2 brokuły
-2 białe cebule
-300ml wywaru warzywnego - najlepiej własnej roboty, możemy też wykorzystać kostki bulionu warzywnego
-150g kwaśnej śmietany 14-18%
-mała łyżeczka soku cytryny
-50g pestek dyni
- łyżeczka suszonego oregano
-odrobina tłuszczu do uprażenia dyni, najlepiej oliwa z oliwek
-sól i świeżo zmielony czarny pieprz
-300ml wywaru warzywnego - najlepiej własnej roboty, możemy też wykorzystać kostki bulionu warzywnego
-150g kwaśnej śmietany 14-18%
-mała łyżeczka soku cytryny
-50g pestek dyni
- łyżeczka suszonego oregano
-odrobina tłuszczu do uprażenia dyni, najlepiej oliwa z oliwek
-sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Zabieramy się do pracy!
1. W osolonej wodzie gotujemy brokuły oraz obrane cebule – do miękkości. Po ugotowaniu warzywa odcedzamy, studzimy.
2. W oddzielnym garnku przygotowujemy wywar warzywny według domowej receptury lub rozpuszczamy dwie kostki bulionu warzywnego instant.
3. Ugotowane warzywa miksujemy, aż do uzyskania kremowej, jednolitej masy. Dodajemy śmietanę, mieszamy.
4. Masę brokułową przekładamy do lekko wystudzonego bulionu. Dodajemy sól i pieprz do smaku, a także oregano i sok z cytryny. Mieszamy, a następnie całość zagotowujemy.
. Dynię prażymy na patelni, na odrobinie oliwy.
. Dynię prażymy na patelni, na odrobinie oliwy.
5. Zupę – krem przelewamy do miseczek, dodajemy uprażone pestki dyni, dekorujmy listkami pietruszki, selera naciowego lub innych ziół, które znajdziecie w kuchni lub na ogrodzie… Smacznego!
Dobra rada: jeżeli chcemy by nasz krem był mniej gęsty, wystarczy dodać do niego nieco więcej bulionu warzywnego.
PS Jeśli masz ochotę na inną wersję kremu z brokuła - z nutką cytrynową i wędzonym łosiem, zapraszam do kliknięcia TUTAJ .
Dobra rada: jeżeli chcemy by nasz krem był mniej gęsty, wystarczy dodać do niego nieco więcej bulionu warzywnego.
PS Jeśli masz ochotę na inną wersję kremu z brokuła - z nutką cytrynową i wędzonym łosiem, zapraszam do kliknięcia TUTAJ .
Bardzo fajny przepis i prezentuje się wyśmienicie. Gratuluję smacznego bloga oraz pięknych zdjęć! :)
OdpowiedzUsuńChciałabym zaprosić Ciebie na listę TOP BLOGI na stronie Znajdzprzepisy.pl :)
Zauważyłam, że masz baner z innej str. na swoim blogu. Dlatego byłabym zaszczycona, jakbyś dołączyła i do nas.
Znajdzprzepisy.pl jest wyszukiwarką, która zbiera przepisy z najlepszych stron oraz blogów kulinarnych.
Już ponad 1100 blogerów dołączyło do nas i skorzystało z dodatkowych odwiedzin, które dostarczamy.
Aby znaleźć się na liście Top Blogi wystarczy tylko zarejestrować swój blog tutaj: http://www.znajdzprzepisy.pl/dodaj-blog
Pozdrawiam i życzę udanego weekendu ;)