niedziela, 14 lipca 2013

Domowy ketchup z bazylią i suszonymi śliwkami

Nareszcie! Czas grillowania w pełni!
Kurczak na szaszłyki marynuje się od rana, świeża rybka i warzywa na sałatkę kupione, zimne napoje chłodzą się w lodówce. Czas przygotować domowy, zdrowy ketchup, by wszystko co ściągniemy z rozgrzanego rusztu miało jeszcze lepszy, wyrazisty smak. Do dzieła!



Na około 500ml ketchupu potrzebne nam będzie:
- 1 puszka pomidorów
- 10 suszonych śliwek
- garść świeżej bazylii
- obrany ząbek czosnku
- ¼ posiekanej cebuli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka octu balsamicznego
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
* wersja pikantna: czerwona papryczka chilli

Zabieramy się do pracy:
1. Śliwki, jeżeli są lekko przesuszone wkładamy na minutę do ciepłej wody, by było wilgotne. Odcedzamy.
2. Wszystkie składniki wkładamy do blendera, a następnie miksujemy na najwyższych obrotach.

Dobra rada: domowy ketchup nie zawiera w sobie konserwantów więc można go przechowywać w lodówce maksymalnie tydzień. Jeżeli chcemy przygotować większy zapas ketchupu, zmiksowaną masę należy zagotować, a następnie przelać do słoiczków, dokładnie je zakręcić i odwrócić do góry dnem. Ketchup przygotowany w taki sposób możemy przechowywać nawet do dwóch miesięcy.



3 komentarze:

  1. Świetne pomysły na zdrowe i smaczne dania. Uwielbiam zaglądać na Twój blog i inspirować się Twoimi przepisami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ketchup ze śliwkami, super pomysł, uwielbiam takie słodko-słone wyroby ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. wyszedł super!!! dzięki za cudowny przepis! :)

    OdpowiedzUsuń