środa, 28 sierpnia 2013

Sałatka pomidorowa z mozzarellą i przegrzebkami, polana aromatyczną oliwą czosnkową

Wstałam dzisiaj nieco później niż zwykle... no ale w końcu kto nie lubi leniuchować w wakacje... :) W pośpiechu wypiłam "poranną" kawę i wybiegłam na pobliski targ warzywny, wszak on tylko do... 12! Całe szczęście, moje ulubione stoisko było jeszcze pełne świeżych, pachnących warzyw. Długo się głowiłam co wybrać - czy piękne, fioletowe bakłażany, czy może żółte i zielone cukinie... Ostatecznie wybór padł na różnokolorowe pomidory - i dobrze, inaczej nie byłoby przepisu na tą prostą i niezwykle smaczną sałatkę! :)


Przedstawiam Wam dwie wersje mojej sałatki pomidorowej- wegetariańską z mozzarellą lub dla smakoszy owoców morza - z pysznymi małżami Świętego Jakuba, czyli ze smacznymi przegrzebkami. 

Potrzebne nam będzie:
- mix różnokolorowych, świeżych pomidorów - łącznie około 250g (ja użyłam: pomidorów zielonych, malinowych, "bawole serce", podłużnych "konsul" oraz żółtych i czerwonych pomidorków koktajlowych)
- 10 małych kuleczek mozzarelli (lub jedna duża kulka pokrojona na kawałki)
- świeża bazylia (ilość wedle uznania)
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- ząbek czosnku (1 duży lub 2 małe)
- świeżo zmielony pieprz
- pełnoziarniste pieczywo
 * dodatkowo do wersji z owocami morza:  4 przegrzebki i łyżka soku z cytryny


Sposób przygotowania:
1. Ząbek czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Wrzucamy do miseczki i zalewamy 5 łyżkami oliwy z oliwek, dokładnie mieszamy i odstawiamy do "przegryzienia się" smaków.
2. Pomidory dokładnie myjemy i kroimy na plasterki. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół. 
3. Układamy na talerzach pomidory, zaczynając od tych największych kawałków, a kończąc na najmniejszych. Na pomidorach układamy kawałki mozzarelli.
4. Sałatkę polewamy oliwą z oliwek z czosnkiem, dekorujemy świeżą bazylią oraz doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
5. Sałatka pomidorowa najlepiej smakuje wraz ze świeżą, chrupiącą bagietką... i lampką białego, pół wytrawnego wina.


Kilka dodatkowych korków w wersji z owocami morza:
Przegrzebki myjemy, smażymy na masełku lub oliwie przez około minutę z każdej strony. Ściągamy z patelni, polewamy sokiem z cytryny, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i układamy wraz z mozzarellą i bazylią na pomidorowej sałatce.  


Dobra rada: 
Po usmażeniu przegrzebki powinny być chrupiące z zewnątrz oraz miękkie i jędrne w środku. Trzeba uważać, aby podczas smażenia nie pozbawić ich wilgoci, gdyż mogą być "gumowate". Należy je smażyć szybko i krótko.


3 komentarze:

  1. O mamooo... wygląda niezmiernie apetycznie!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam Twoje przepisy !!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetycznie wygląda, uwielbiam owoce morza, więc dla mnie lepsza wersja numer 2

    OdpowiedzUsuń