środa, 21 sierpnia 2013

Sernik z rodzynkami według przepisu mojej Mamy


Tradycyjny sernik z rodzynkami i polewą z gorzkiej czekolady to ciasto, które znają wszyscy przyjaciele naszej rodziny, a także większość moich znajomych. Nic w tym dziwnego - to popisowy i... jedyny wypiek mojej Mamy, który przygotowuje na każdą, mniejszą lub większą, nadarzającą się okazję... A że wymówka na przygotowanie słodkości zawsze się znajdzie, zajadam się tym ciastem od dwudziestu dwóch lat, w niemalże w każdą niedzielę... :)

Zapraszam Was do upieczenia tego pysznego i bardzo łatwego w wykonaniu ciasta - jedząc już pierwszy kawałeczek z pewnością poczujecie się jak przy moim wesołym, rodzinnym stole... :)

Na jedną dużą, okrągłą blachę potrzebne nam będzie:
- 1kg półtłustego białego sera (twarogu) bardzo dobrej jakości
-  8 jajek od kur z wolnego wybiegu
- 1 budyń śmietankowy
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka śmietany 18%
- pół kostki masła
- 1/2 olejku pomarańczowego
- 3 łyżki rodzynek
- 1 gorzka czekolada (polewa)


Do pracy!
1. Jajka dokładnie myjemy i całe wbijamy do miski miksera. Dodajemy cukier, miksujemy. Po chwili dolewamy śmietanę, nie przestając miksować. 
2. Wymieniamy dyszę w mikserze na mocniejsze i dodajemy ser, a po chwili budyń i ostudzone, roztopione masło. Na końcu wlewamy pól buteleczki olejku pomarańczowego.
3. Ciasto przelewamy do formy, posypujemy je rodzynkami (powinny zatopić się w cieście).
4. Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piec około godziny (czas pieczenia jest zależny od mocy naszego piekarnika... - ciasto powinno być zarumienione, jednak uważajmy by go nie spalić!)
5. Upieczone ciasto polewamy rozpuszczoną gorzką czekoladą*.

*czekoladę rozpuszczamy pokruszoną w miseczce w mikrofali lub w garnuszku na bardzo małym ogniu. Dodatkowo do masy czekoladowej możemy dodać posiekane kawałki orzechów włoskich.

4 komentarze:

  1. Z PEWNOŚCIĄ UPIEKĘ W NASTĘPNĄ NIEDZIELĘ :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam - wyszło pyyyyyysznie!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzisiaj zrobiłam - rodzina zjadła w ciągu godziny :) genialny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakiego twarogu użyłaś?? Jakiej formy do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń