poniedziałek, 23 września 2013

Kanapka z figami i szynką parmeńską

Jak cudownie - sezon figowy w pełni! Przez długi czas zajadałam się wyłącznie tartaletkami, kremowymi deserami i jogurtami z fig. Dzisiaj przyszedł czas na te zdrowe i pyszne owoce w wersji wytrawnej - proszę, częstujcie się pysznymi kanapeczkami! :)
 
Na 4 kanapeczki potrzebne nam będzie: 
- 2 świeże figi
- 2 pełnoziarniste bułeczki
 - odrobina masła
 - 2 plasterki szynki parmeńskiej
 - garść rukoli
 - 2 łyżki octu balsamicznego
 - odrobina świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Do pracy!
Przekrojone na pół bułeczki smarujemy odrobiną świeżego masełka. Następnie kładziemy na nią umyte i wysuszone listki rukoli, plasterki mozzarelli i szynki parmeńskiej. Figi dokładnie myjemy i kroimy na kawałeczki, którymi dekorujemy wierzch naszej kanapeczki. Całość polewamy octem balsamicznym i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
 
Kanapeczka pysznie smakuje z aromatyczną kawą! :)


4 komentarze:

  1. Kto by pomyślał, że szynka tak fajnie komponuje się z figami. Dobry pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  2. Intrygująca kanapka przypomina włoskie panini :) czad

    OdpowiedzUsuń
  3. Stefcio "Burczymucha" lub "Burczyłakomczuch" - jak kto woli....24 września 2013 21:04

    W marketach jest teraz wysyp FIG, więc pomysł na kanapkę nie taki egzotyczny!

    OdpowiedzUsuń