Poza walorami smakowymi borówek amerykańskich, warto wiedzieć, że to bardzo zdrowe owoce - doskonale dbają o nasz mózg, chronią przed demencją i świetnie chronią nasz wzrok! Nic tylko jeść je garściami... (tudzież z jogurtem... szklaneczkami! :)
Przepis na jogurt kozi z borówkami, syropem klonowym i płatkami żytnimi TRUDNO NAZWAĆ PRZEPISEM! Cała filozofia to połączenie kilku pysznych składników i już... GOTOWE!
Na 2 porcje potrzebne nam będzie:
- 1 opakowanie borówek amerykańskich
- 400g naturalnego jogurtu koziego
- 4 łyżki płatków żytnich
- 4 łyżki syropu klonowego*
* Moje składniki można zastąpić tańszą i bardziej dostępną w sklepach wersją: jagodami, jogurtem greckim oraz naturalnym miodem (na przykład spadziowym).
Układamy warstwami: jogurt, miód, jogurt, borówki, jogurt, miód, płatki żytnie i borówki !
nigdy nie jadłam koziego jogurtu. ale deser jaki powstał, wygląda obłędnie.
OdpowiedzUsuńWygląda wręcz .... magicznie! Te kolory! Gratuluję dobrej fotografii, już patrząc tylko na nią /fotkę/ ślinka cieknie, a co dopiero w rzeczywistości!
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńKiedy spoglądam na te szklaneczki wypełnione samym zdrowiem, to mam ochotę na nie przeżywa apogeum :-)