środa, 25 września 2013

Jogurt kozi z borówkami, syropem klonowym i płatkami żytnimi

Szukasz pomysłu na zdrową i ekspresową przekąskę na drugie śniadanie, pożywny lunch lub smaczny deser po obiedzie? Tak? W takim razie szybko biegnij do sklepu po swój własny koszyczek borówek...! :)
Poza walorami smakowymi borówek amerykańskich, warto wiedzieć, że to bardzo zdrowe owoce - doskonale dbają o nasz mózg, chronią przed demencją i świetnie chronią nasz wzrok! Nic tylko jeść je garściami... (tudzież z jogurtem... szklaneczkami! :)


Przepis na jogurt kozi z borówkami, syropem klonowym i płatkami żytnimi TRUDNO NAZWAĆ PRZEPISEM! Cała filozofia to połączenie kilku pysznych składników i już... GOTOWE!


Na 2 porcje potrzebne nam będzie: 
- 1 opakowanie borówek amerykańskich
- 400g naturalnego jogurtu koziego
- 4 łyżki płatków żytnich 
- 4 łyżki syropu klonowego*
* Moje składniki można zastąpić tańszą i bardziej dostępną w sklepach wersją: jagodami, jogurtem greckim oraz naturalnym miodem (na przykład spadziowym).

Układamy warstwami: jogurt, miód, jogurt, borówki, jogurt, miód, płatki żytnie i borówki ! 
 


3 komentarze:

  1. nigdy nie jadłam koziego jogurtu. ale deser jaki powstał, wygląda obłędnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wręcz .... magicznie! Te kolory! Gratuluję dobrej fotografii, już patrząc tylko na nią /fotkę/ ślinka cieknie, a co dopiero w rzeczywistości!

    OdpowiedzUsuń

  3. Kiedy spoglądam na te szklaneczki wypełnione samym zdrowiem, to mam ochotę na nie przeżywa apogeum :-)

    OdpowiedzUsuń