Co za niespodzianka! Przyjechał do Polski... Enrique, mój dobry kolega z Meksyku, z uroczych czasów Erasmusa! Szukając prostych pomysłów na obiad zainspirowałam się jego opowieściami o pysznej, regionalnej kuchni, w której pełno... kukurydzy, papryczki chilli i aromatycznych przypraw! - wszystkie te smaki odnajdziecie (już po pierwszej łyżce!) w mojej pysznej, meksykańskiej zupie:)
Na 3 miseczki zupy potrzebne nam będzie:
- 2 puszki kukurydzy
- 500ml bulionu warzywnego
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 cebulka dymka wraz z ODROBINĄ szczypiorku
- 1 czerwona papryczka chilli
- 50g tartego żółtego sera
- 2 łyżeczki curry
- 1 łyżka przyprawy ze słodkiej papryki
Do pracy!
1. Odsączoną kukurydzę gotujemy w bulionie przez około 7 minut.
2. Wrzucamy do miksera: ząbek czosnku, cebulkę dymkę wraz ze szczypiorkiem, 1/4 papryczki chilli (bez pestek!), ser, przyprawy, a następnie dolewamy bulion wraz z kukurydzą. Całość miksujemy na najwyższych obrotach, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
3. Pozostałą część papryczki chilli kroimy na cienkie plasterki, usuwamy pestki, a następnie delikatnie podsmażamy na patelni.
4. Zupę doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem, a następnie podgrzewamy na średnim ogniu i podajemy wraz z przesmażonymi krążkami chilli.
Inne propozycje podania:
- krem z kukurydzy doskonale smakuje na zimno
- krążki papryczki chilli można zastąpić chrupiącymi nachosami
Smacznego, czyli ¡buen provecho! :)
Przepis wygląda na dość prosty, jak na mnie - kompletną "nogę" kulinarną. Mam nadzieję, że mi się uda !!! Trzymajcie za mnie kciuki !!!
OdpowiedzUsuń