środa, 23 października 2013

Makaronowy deser, czyli kolorowe kokardki na miodzie z białym serem twarogowym i bakaliami

Makaron wszystkim kojarzy się ze słoneczną, piękną Italią... Czas zmienić te stereotypy i przeprowadzić kulinarny dowód, że... znany i lubiany makaron również świetnie smakuje wraz z polskimi, tradycyjnymi składnikami.
Żeby nie być gołosłowną, zapraszam Was do skosztowania kolorowego, wesołego deseru, który jak żaden inny kojarzy mi się z beztroskim... słodkim dzieciństwem! Nic dziwnego, w końcu mając zaledwie kilka lat, jak każde dziecko uwielbiałam wszystko co kolorowe, słodkie i ciekawie podane... :) Dacie się skusić?

Mam nadzieję, że tak! Makaron to bardzo zdrowy produkt - ma właściwość powolnego uwalniania energii, co z pewnością przydaje się każdemu z nas. Co więcej, makaron jest doskonałym dodatkiem posiłków dla dzieci – jest łatwostrawny, a jego urozmaicone kształty i kolory przyciągają uwagę najmłodszych. Więc jak? Już wiecie co dziś przygotować na smaczny i zdrowy deser? :)

Na dwie porcje deseru makaronowego potrzebne nam będzie:
- 100g makaronowych kokardek (najlepiej różnokolorowych*)
- 100g polskiego, białego twarogowego sera półtłustego 
- 1/2 granatu**
- 8 łyżek miodu spadziowego
- orzechy włoskie, orzechy laskowe, rodzynki, suszone śliwki, suszona żurawina, suszone morele, siemię lniane - wszystkich składników około pół szklanki
- szczypta cynamonu
- odrobina soli

* Kolorowych kokardek szukaj w dużych supermarketach. Znajdziesz różne wariacje - od zielonych, przez dwukolorowe po różnokolorowe. W przypadku gdybyś miał problem z ich znalezieniem, "zwykłe" kokardki będą smakować równie pysznie!
**Granat oczywiście nie jest typowym polskim produktem, jednak jego walory odżywcze skłoniły mnie do dodania go w moim deserze. Muszę jednak przyznać - świetnie pasuje do białego, delikatnego sera.



Należy zakasać rękawy i do pracy, Polacy!
1. Makaron należy ugotować w delikatnie osolonej wodzie, tak aż będzie al dente.


2. Wszystkie orzechy oraz suszone owoce drobno siekamy i wrzucamy do miseczki. Dodajemy do nich biały ser, 4 łyżki miodu oraz szczyptę cynamonu. Całość dokładnie mieszamy za pomocą widelca (lub umytych, "małych rączek"!:). Z masy serowo - orzechowej lepimy małe kuleczki (1cm średnicy), następnie chłodzimy je przez 15 minut w lodówce, koniecznie pod przykryciem.


3.   Makaronowe kokardki układamy na talerzu, dekorujemy kuleczkami serowymi oraz pestkami granatu. Całość polewamy miodem.

Smacznego, Moi Milusińscy!



4 komentarze:

  1. Jakie kolory! Przypomina czar dzieciństwa!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie kolory! Jakim aparatem fotograficznym? Bo sztuką jest fotografować jedzenie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Też napiszę jak moi poprzednicy JAKIE KOLORY !!! Bajkowe !!! Smacznie to bardzo wygląda !!!
    Tak trzymać, tzn. TAK GOTOWAĆ - apetycznie i kolorowo!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Łał ;o cudowne kolorowe,zdrowe apetyczne :D + zapraszam :) http://marysiagotuje.bloog.pl/

    OdpowiedzUsuń