niedziela, 9 marca 2014

Czerwone risotto z buraczkami

Czerwone risotto z buraczkami to świetna propozycja na lekkie i łatwe w przygotowaniu wegetariańskie danie, które zapewniam - przypadnie do gustu również tym, którzy nie są zwolennikami kuchni bezmięsnej. Risotto podaje z bogatym w białko grillowanym serem feta oraz ciekawymi dodatkami - skórą pomarańczową i aromatycznym rozmarynem. Zachęcam do skosztowania mojego warzywnego risotto, jest pyszne! :)


Na 3 smaczne porcje potrzebne nam będzie:
- 300g świeżych buraków
- 300g ryżu na risotto
- 1 duża biała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 gałązki rozmarynu
- 4 łyżki likieru pomarańczowego
- około 700ml bulionu warzywnego
- starta skórka z 1 pomarańczy
- szczypior z dymki
- 100g fety 
- 1/5 kostki masła
- sól 
- świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:
1. Buraczki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na bardzo małe kosteczki (najlepiej zrobić to w rękawiczkach, żeby nie pofarbować dłoni). Cebulę obieramy o kroimy w kostkę. Czosnek drobno kroimy. Odrywamy listki od gałązki rozmarynu, drobno siekamy.
2. Na bardzo dużej patelni roztapiamy łyżkę masła a następnie wrzucamy cebulkę z czosnkiem. Delikatnie solimy i podsmażamy ciągle mieszając. Po chwili dodajemy pokrojone buraczki oraz rozmaryn, całość smażymy przez około 5 minut. 


3. Na patelnię wsypujemy ryż, chwilę go prażymy, ciągle mieszając wszystkie składniki. Warzywa i ryż podlewamy alkoholem, który wspaniale wyostrzy armoaty wszystkich skłądników.
4. Po chwili dolewamy połowę bulionu, mieszamy i czekamy aż ryż wchłonie płyn. Po tym czasie wlewamy pozostałą część bulionu. Gotujemy do momentu w którym ryż będzie gotowy (uważajmy jednak by jego nie rozgotować).
5. Ścieramy na tarce skórkę pomarańczową i dokładamy do potrawy. Risotto doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Tuż przed ściągnięciem patelni z ognia dokładamy do potrawy dwie łyżki masła.
6. Przed podaniem kroimy szczypior i dorzucamy go do dania, całość dokładnie mieszamy. Danie dekorujemy gałązką rozmarynu.

Propozycja podania:
Risotto świetnie smakuje z podsmażonymi plastrami sera feta (ser kroimy na paski, podsmażamy przez minutę z każdej strony na rozgrzanej patelni z odrobiną masła).


1 komentarz: