niedziela, 16 marca 2014

Wegetariański gulasz z czarnej soczewicy, sałaty rzymskiej i chrupiącego selera naciowego

Wegetariański gulasz z czarnej soczewicy, chrupiącego selera naciowego, sałaty rzymskiej i bogatej w witaminę C czerwonej papryki to dobry pomysł na bardzo pożywny niedzielny obiad. Gulasz wspaniale smakuje ze świeżymi ziemniaczkami lub ulubionym pieczywem. Skosztujcie go koniecznie - to samo zdrowie na talerzu!

Na 3-4 porcje potrzebne nam będzie:
- około 250g czarnej soczewicy z puszki*
- 1 czerwona papryka
- pół główki sałaty rzymskiej (lub jarmużu)
- 3 łodygi selera naciowego
- 1 puszka krojonych pomidorów**
- 1 czerwona cebula średniej wielkości
- 1 biała cebula średniej wielkości
- 2 ząbki czosnku
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól
- przyprawa z łagodnej czerwonej papryki
- przyprawa z ostrej czerwonej papryki
- suszony majeranek 
- odrobina masła lub oliwy do smażenia
oraz
ziemniaki lub świeży chleb

* 250g po odsączeniu z zalewy. Soczewicę konserwową kupimy w każdym większym supermarkecie. 
** ja wykorzystałam pomidory polne, które moja mama pod koniec lata zawekowała w słoiczku. 

Do pracy!
1. Seler naciowy i paprykę myjemy, kroimy na kawałeczki. Cebule obieramy i siekamy. Na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu podsmażamy cebulę przez minutę. Po chwili dodajemy paprykę i seler naciowy, delikatnie solimy i dusimy przez około 5 minut na małym ogniu. 


2. Ząbki czosnku obieramy i drobno siekamy. Dorzucamy do warzyw na patelni.Całość chwilę podsmażamy.
3.Sałatę rzymską myjemy, usuwamy twarde łodygi i drzemy na mniejsze kawałki. Warzywa przekładamy do większego garnka. Dokładamy sałatę oraz pokrojone pomidory wraz z pulpą. Wszystko doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem, przyprawami ze słodkiej i ostrej czerwonej papryki, suszonym majerankiem i solą. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez około 3 minuty.


4. Do garnka dokładamy odsączoną z zalewy soczewicę. Dokładnie mieszamy i gotujemy przez około 2 minuty, a następnie gulasz ściągamy z ognia.

Sposób podania:
Wegetariański gulasz podajemy z ugotowanymi ziemniaczkami lub kromką ulubionego pieczywa. 

Smacznego!




2 komentarze:

  1. Można pocieszyć się dobrym jedzeniem w deszczowo-wietrzną pogodę. Zakładam kalosze, biorę parasol i do najbliższego sklepiku po brakujące składniki. Będzie dzisiaj dobra kolacyjka "Gulasz wegetariański z czarnej soczewicy z..." Dzięki za inspirację!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pysznie wygląda! Ten gar... mniam, mniam ...poezja! Wyjadłabym nie czekając finału!

    OdpowiedzUsuń