Grzanki - idealne na śniadanie, lunch, lekką kolację, spotkanie ze znajomymi czy leniwe chwile przed telewizorem. Jednym słowem - warto znać przepisy na łatwe w przygotowaniu przekąski, przydadzą się nam o każdej porze dnia i nocy! :)
Potrzebne nam będzie:
- 6 kawałków świeżego pieczywa na grzanki- ½ rolady z koziego sera
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 1 łyżka miodu
- szczypta cynamonu
- około 10 orzechów włoskich
- 1 mała cukinia
- oliwa
- sól morska
- świeżo zmielony czarnego pieprz
Do pracy!
1) Piekarnik nagrzewamy do temperatury około 180
stopni Celsjusza. 2) W miseczce mieszamy ze sobą musztardę, miód, cynamon (ilość wedle uznania), odrobinę czarnego pieprzu oraz drobno posiekane orzechy włoskie. Odstawiamy na chwilę do przegryzienia się smaków.
3) W międzyczasie za pomocą obieraczki do warzyw tniemy dokładnie umytą cukinię na cienkie plastry. Podsmażamy je na patelni teflonowej, uważając by się nie przypaliły. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu do smaku, ściągamy z ognia.
4) Do nagrzanego piekarnika wkładamy pieczywa z plasterkami koziego sera. Zapiekamy do momentu aż grzanki będą lekko rumiane.
Sposób podania:
Na grzanki z serem kozim kładziemy dip
musztardowy. Grzanki podajemy ciepłe, położone na miksie sałat z oliwą z
oliwek, spaghetti z cukinii. Całość posypujemy pozostałą częścią posiekanych
orzechów.
Druga propozycja podania to ułożenie
grzanek na talerzu i ułożenie ze spaghetti z cukinii gniazd i posypanie całości
orzechami włoskimi. Grzanki świetnie smakują wraz z białym winem.
Smacznego!
aż zgłodniałam... palce lizać!
OdpowiedzUsuńps, zapraszam na ostatnie dni konkursu na moim blogu :)
wspaniały pomysł na przekąskę, dzięki:)
OdpowiedzUsuńTo jest pyszne!
OdpowiedzUsuń