sobota, 22 marca 2014

Grzanki z kozim serem i dipem miodowo - cynamonowym z orzechami

Grzanki - idealne na śniadanie, lunch, lekką kolację, spotkanie ze znajomymi czy leniwe chwile przed telewizorem. Jednym słowem - warto znać przepisy na łatwe w przygotowaniu przekąski, przydadzą się nam o każdej porze dnia i nocy! :) 


Potrzebne nam będzie:
- 6 kawałków świeżego pieczywa na grzanki
- ½ rolady z koziego sera
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 1 łyżka miodu
- szczypta cynamonu
- około 10 orzechów włoskich
- 1 mała cukinia
- oliwa
- sól morska
- świeżo zmielony czarnego pieprz


Do pracy!
1) Piekarnik nagrzewamy do temperatury około 180 stopni Celsjusza. 
2) W miseczce mieszamy ze sobą musztardę, miód, cynamon (ilość wedle uznania), odrobinę czarnego pieprzu oraz drobno posiekane orzechy włoskie. Odstawiamy na chwilę do przegryzienia się smaków. 
3) W międzyczasie za pomocą obieraczki do warzyw tniemy dokładnie umytą cukinię na cienkie plastry. Podsmażamy je na patelni teflonowej, uważając by się nie przypaliły. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu do smaku, ściągamy z ognia. 
4) Do nagrzanego piekarnika wkładamy pieczywa z plasterkami koziego sera. Zapiekamy do momentu aż grzanki będą lekko rumiane.



Sposób podania:

Na grzanki z serem kozim kładziemy dip musztardowy. Grzanki podajemy ciepłe, położone na miksie sałat z oliwą z oliwek, spaghetti z cukinii. Całość posypujemy pozostałą częścią posiekanych orzechów.
Druga propozycja podania to ułożenie grzanek na talerzu i ułożenie ze spaghetti z cukinii gniazd i posypanie całości orzechami włoskimi.
Grzanki świetnie smakują wraz z białym winem.


Smacznego!




3 komentarze:

  1. aż zgłodniałam... palce lizać!


    ps, zapraszam na ostatnie dni konkursu na moim blogu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniały pomysł na przekąskę, dzięki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. To jest pyszne!

    OdpowiedzUsuń