Sezon szparagowy w
pełni! Zapraszam na prostą w przygotowaniu i zdrowa sałatkę - w sam raz na
wiosenną, lekką kolację przy lampce białego wina!
Na około 4 porcje potrzebne nam będzie:
- pęczek zielonych szparagów
- małe opakowanie chipsów chlebowych (około 100g)
- szklanka liści świeżej bazylii
- pół natki pietruszki
- plastry startego parmezanu lub innego twardego sera
- oliwa do smażenia
- łyżeczka cukru
Sos:
-4 łyżeczki musztardy dijon
- 6 łyżeczek oliwy z
oliwek
- 1 łyżeczka octu (np. jabłkowego)
- łyżeczka soku z cytryny
- sól i czarny pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki i kroimy na
trzycentymetrowe kawałki.
2. Przekładamy szparagi na rozgrzaną, dużą patelnię i podsmażamy
je przez około 5 minut ciągle mieszając. Dodajemy odrobinę cukru i soli.
Podpieczone szparagi ściągamy z ognia.
3. Przygotowujemy sos mieszając ze sobą wszystkie składniki.
Połowę gotowego sosu mieszamy ze szparagami. Następnie dodajemy pietruszkę oraz
pokrojone w paseczki listka bazylii (część dodajemy w całości, kilka
pozostawiamy do dekoracji).
4. Szparagi układamy na talerzu, dodajemy chipsy chlebowe
oraz stary parmezan. Dekorujemy listkami bazylii.
5. Pozostałą część sosu
podajemy w sosjerce i wedle własnych upodobań dosmaczamy wiosenną sałatkę.
Ale CUDO !!! Biegnę na pobliski targ i kupuję świeżutkie szparagi! Póki sezon !
OdpowiedzUsuńW sam na majową przekąskę.
OdpowiedzUsuńBrawo Zielona Patelko! Niech żyje wiosna i ... szparagi !
OdpowiedzUsuń