poniedziałek, 9 czerwca 2014

Szparagowa sałatka z chipsami chlebowymi i bazylią


Sezon szparagowy w pełni! Zapraszam na prostą w przygotowaniu i zdrowa sałatkę - w sam raz na wiosenną, lekką kolację przy lampce białego wina!
Na około 4 porcje potrzebne nam będzie:
- pęczek zielonych szparagów
- małe opakowanie chipsów chlebowych (około 100g)
- szklanka liści świeżej bazylii
- pół natki pietruszki
- plastry startego parmezanu lub innego twardego sera
- oliwa do smażenia - łyżeczka cukru


Sos:
-4 łyżeczki musztardy dijon
- 6 łyżeczek oliwy  z oliwek
- 1 łyżeczka octu (np. jabłkowego)
- łyżeczka soku z cytryny              
- sól i czarny pieprz do smaku


Sposób przygotowania:

1. Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki i kroimy na trzycentymetrowe kawałki.

2. Przekładamy szparagi na rozgrzaną, dużą patelnię i podsmażamy je przez około 5 minut ciągle mieszając. Dodajemy odrobinę cukru i soli. Podpieczone szparagi ściągamy z ognia.

3. Przygotowujemy sos mieszając ze sobą wszystkie składniki. Połowę gotowego sosu mieszamy ze szparagami. Następnie dodajemy pietruszkę oraz pokrojone w paseczki listka bazylii (część dodajemy w całości, kilka pozostawiamy do dekoracji).

4. Szparagi układamy na talerzu, dodajemy chipsy chlebowe oraz stary parmezan. Dekorujemy listkami bazylii.
5. Pozostałą część sosu podajemy w sosjerce i wedle własnych upodobań dosmaczamy wiosenną sałatkę.

3 komentarze:

  1. Ale CUDO !!! Biegnę na pobliski targ i kupuję świeżutkie szparagi! Póki sezon !

    OdpowiedzUsuń
  2. W sam na majową przekąskę.

    OdpowiedzUsuń
  3. Brawo Zielona Patelko! Niech żyje wiosna i ... szparagi !

    OdpowiedzUsuń