sobota, 27 kwietnia 2013

Czerwone naleśniki z ciekawym "wnętrzem"

Któregoś dnia miałam wielką ochotę na naleśniki, ale nie klasyczne. Po głowie chodziło mi coś wytrawnego,  lekko pikantnego…. Zajrzałam do szafki i znalazłam w niej curry, przyprawę z czerwonej papryki, troszkę chilli…. Tak oto powstał mój najsmaczniejszy kulinarny przypadek wszech czasów – czerwone naleśniki z zielonym, szpinakowym nadzieniem. Naleśniki są aromatyczne, mają wyrazisty smak i… znikają z talerzy w ciągu minuty:)

Kupujemy lub wyciągamy z szafki:
- 150g mąki
- 2 jajka
- szklanka mleka 
- szczypta soli 
- łyżeczka oliwy lub oleju
- 3 łyżki słodkiej papryki
- 1 łyżka ostrej papryki 
- 3 łyżki curry 
- pół łyżeczki czarnego pieprzu, świeżo zmielonego 
- łyżeczka oregano
- szczypta przyprawy chilli (jeżeli nie lubimy ostrych potraw, pomijamy ten składnik)

Jako farsz proponuję Wam dwie smaczne wersje –  do wyboru!

* Wersja z wędzonym łososiem
szpinak (świeży lub mrożony), ser feta, plastry łososia wędzonego, czarne oliwki bez pestek, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku, łyżeczka masła

* Werska z kurczakiem
szpinak (świeży lub mrożony), starty żółty ser, pół piersi z kurczaka, przyprawy – curry, przyprawa ze słodkiej oraz ostrej papryki, czarne oliwki bez pestek , sól i pieprz do smaku, łyżeczka masła, 2 ząbki czosnku

Sos czosnkowy:
150ml jogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu, rozgniecione przez praskę 2 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku


Do pracy rodacy!
Naleśniki:  
Jajka i mleko zmiksować. Miksując dodać przesianą mąkę i szczyptę soli. Pozostawić ciasto pod przykryciem na ok. 30 minut, aby "odpoczęło". Po tym czasie dodać do niego trochę wody (ok. pół szklanki), by miało odpowiednią konsystencję i łyżeczkę oleju/oliwy (zapobiegnie to przywieraniu naleśnikom do patelni). Dodajemy przyprawy – curry, paprykę, pieprz, chilli, bardzo dokładnie mieszamy. Smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni, odkładamy na talerz.

Sos czosnkowy: Czosnek wyciskamy prze praskę, a następnie łączymy z jogurtem naturalnym oraz majonezem. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku.

Farsz: Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek (ach, jak pięknie pachnie i skwierczy!). Następnie dorzucamy szpinak, łyżeczkę masła oraz dodajemy sól i pieprz do smaku. Gdy szpinak będzie gotowy, ściągamy patelnię z ognia i odkładamy na bok.

Wersja z łososiem: 
Na naleśniki układamy warstwami szpinak, plastry łososia wędzonego, czarne oliwki (bez pestek!) oraz kawałeczki sera feta. Naleśniki zawijamy, polewamy sosem czosnkowym i pałaszujemy :) 
Wersja z kurczakiem: 
Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, kroimy w kawałeczki. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojone w kostki mięso, przyprawiamy solą, pieprzem, curry oraz papryką (słodką oraz ostrą). Gdy mięso będzie gotowe układamy je warstwami wraz ze szpinakiem, oliwkami i żółtym serem.
Naleśniki zwijamy i polewamy sosem czosnkowym.
Gotowe!:)




2 komentarze:

  1. O rany rany rany, ależ się głodna zrobiłam... :D To jest idealne wręcz połączenie wszystkich moich ulubionych składników!

    OdpowiedzUsuń
  2. Tęsknię do nich... bo już je kiedyś jadłam... Muszę się z Tobą - Zielona Patelko, koniecznie na nie umówić!

    OdpowiedzUsuń