By przedłużyć
wspomnienie po pięknej Bretanii, postanowiłam utrwalić je … smakiem! Dzisiaj, z samego rana, przygotowałam pyszny krem karmelowy ze słonym
masełkiem, czyli najpopularniejszy dodatek do deserów. Jest on sprzedawany niemal
na każdym lokalnym targu w Rennes i innych uroczych, bretońskich miejscowościach.
Krem przygotowuje się ekspresowo, a składniki są bardzo tanie – dlatego, lepiej zrobić swój własny, niż włożyć do
koszyka ze sklepowej półki... :)
Składniki na jeden
duży słoik (ok.400g) kremu karmelowego:
- 180g cukru pudru
- 80g solonego masła (możemy również użyć „zwykłe” masło)
- łyżeczka soli (jeśli zastosowaliśmy masło zwykłe,
niesolone – dodajemy dwie łyżeczki)
-200ml śmietanki 30%
Sposób przygotowania:
1.Cukier puder umieszczamy w rondelku i podgrzewamy na średnim ogniu. Najpierw cukier powinien lekko się zbrylić, a następnie rozpuścić i mieć konsystencję „bursztynowego”
płynu. Proces ten zajmie nam około 3-5 minut. W tym samym czasie, w drugim rondelku,
podgrzewamy śmietankę i następnie ściągamy ją z palnika.
2. Gdy cukier będzie już skarmelizowany, ściągamy go z
ognia. Delikatnie przekładamy odrobinę śmietany do rondelka z płynnym cukrem
(UWAGA! Może pryskać!), dokładnie
mieszamy. Dodajemy resztkę śmietanki po odrobinie, ciągle dokładnie mieszając.
Następie wrzucamy masło, które pięknie rozpuści się w karmelowej masie. Solimy do
smaku. Masę lekko podgrzewamy, ciągle mieszając, a następnie ściągamy z palnika.
3. Ostudzony krem przekładamy do słoiczka, studzimy. Gdy
krem będzie już przestudzony wkładamy go do lodówki i chłodzimy około 2-3
godziny, by zgęstniał.
Propozycje podania : krem świetnie pasuje jako sos do naleśników, nadzienie do ciasta typu brownie, lodów i innych deserów. Można go również serwować jako pasta kanapkowa – jako słodki akcent śniadania.
Chcę taki ale nie solony:D
OdpowiedzUsuńUwielbiam solony karmel. Coś pysznego ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń