czwartek, 23 maja 2013

Krem karmelowy na solonym maśle

By przedłużyć wspomnienie po pięknej Bretanii, postanowiłam utrwalić je … smakiem! Dzisiaj, z samego rana,  przygotowałam pyszny krem karmelowy ze słonym masełkiem, czyli najpopularniejszy dodatek do deserów. Jest on sprzedawany niemal na każdym lokalnym targu w Rennes i innych uroczych, bretońskich miejscowościach. Krem przygotowuje się ekspresowo, a składniki są bardzo tanie – dlatego, lepiej zrobić swój własny, niż włożyć do koszyka ze sklepowej półki... :) 

Składniki na jeden duży słoik (ok.400g) kremu karmelowego: 
- 180g cukru pudru
- 80g solonego masła (możemy również użyć „zwykłe” masło)
- łyżeczka soli (jeśli zastosowaliśmy masło zwykłe, niesolone – dodajemy dwie łyżeczki)
-200ml śmietanki 30%

Sposób przygotowania:
1.Cukier puder umieszczamy w rondelku i podgrzewamy  na średnim ogniu. Najpierw  cukier powinien lekko się zbrylić,  a następnie rozpuścić i mieć konsystencję „bursztynowego” płynu. Proces ten zajmie nam około 3-5 minut. W tym samym czasie, w drugim rondelku, podgrzewamy śmietankę i następnie ściągamy ją z palnika.
2. Gdy cukier będzie już skarmelizowany, ściągamy go z ognia. Delikatnie przekładamy odrobinę śmietany do rondelka z płynnym cukrem (UWAGA! Może pryskać!), dokładnie mieszamy. Dodajemy resztkę śmietanki po odrobinie, ciągle dokładnie mieszając. Następie wrzucamy masło, które pięknie rozpuści się w karmelowej masie. Solimy do smaku. Masę lekko podgrzewamy, ciągle mieszając,  a następnie ściągamy z palnika.
3. Ostudzony krem przekładamy do słoiczka, studzimy. Gdy krem będzie już przestudzony wkładamy go do lodówki i chłodzimy około 2-3 godziny, by zgęstniał. 


Propozycje podania
 : krem świetnie pasuje jako sos do naleśników, nadzienie do ciasta typu brownie, lodów i innych deserów. Można go również serwować jako pasta kanapkowa – jako słodki akcent śniadania.


2 komentarze: