sobota, 1 czerwca 2013

Tarta z szpinakiem, serem kozim i pomidorkami koktajlowymi


Proszę nie przestraszyć się długiego przepisu na tartę. Może jest i długi ale bardzo szybko wszystko się przygotowuje, no i .... warto! Warto poświęcić czas, bo każda następna - tyle, że z dowolnym nadzieniem wejdzie nam wręcz w cotygodniowy nawyk... zapewniam!
Ja sama jeszcze nie raz podpowiem Wam jakie warianty tego fajnego dania można przygotować :)

Składniki na kruchy spód:
- 250g mąki wieloziarnistej (ewentualnie możemy wykorzystać mąkę tortową)
- 150g schłodzonego masła
- łyżeczka soli
- 1 jajko
Nadzienie:
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku w liściach
- 2 jajka
- pół rolady sera koziego, czyli około 100g (można go zastąpić fetą lub mozarellą)
- 100g śmietany
- 9 pomidorków koktajlowych
- 4 ząbki czosnku
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

                        

Zabieramy się do pracy!

Kruchy spód:
1. Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy pokrojone w kostkę masło, wbijamy jedno jajko i solimy. Zagniatamy masę, rozcierając ją między palcami. Po chwili wlewamy łyżkę wody lub mleka i dynamicznie łączymy wszystkie składniki formułując kulę. Wkładamy ją do lodówki na godzinę, owiniętą w folię aluminiową lub kuchenną ściereczkę. 

Dobra rada: składniki na ciasto łączymy, ale nie ugniatamy i nie wyrabiamy jak w przypadku ciast. Wtedy spód tarty będzie idealnie kruchy i smaczny.
 
2. Po godzinie ciasto wyjmujemy z lodówki. Rozwałkowujemy je na posypanej mąką stolnicy i przenosimy na wałku do formy - jeśli ciasto będzie się rwało, można jego kawałkami wylepić formę. Ciastem starannie wylepiamy dno i boki formy (Dobra rada: Niewykorzystane ciasto zamrażamy lub przechowujemy w lodówce nawet do tygodnia). Następnie spód dziurkujemy widelcem,  wstawiamy do lodówki do czasu aż piekarnik nagrzeje się do 190 stopni Celsjusza.

3. Gdy piekarnik będzie już nagrzany, ciasto wyjmujemy z lodówki, przykrywamy je folią aluminiową lub papierem do pieczenia i obciążamy specjalnymi kuleczkami do pieczenia (można wykorzystać również groch, ryż, foremki do pieczenia – cokolwiek co „przytrzyma
nam ciasto, by zbytnio się nie podniosło). Ciasto wkładamy do piekarnika, pieczemy przez 15 minut. Następnie usuwamy folię z obciążnikami i pieczemy je przez następne 12 minut, by lekko się przyrumieniło. 

4. Po upieczeniu ciasta wyjmujemy je z piekarnia i DOKŁADNIE STUDZIMY, około 30 minut. Gdy ciasto nie będzie dobrze wystudzone farsz spowoduje, że kruchy spód będzie mokry. Gdy użyjemy ostudzonego ciasta, spód nie nasiąknie.



Farsz:
1. Ząbki czosnku obieramy, kroimy w plasterki. Wrzucamy je na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu. Gdy czosnek lekko się zarumieni, dodajemy rozmrożony wcześniej szpinak, całość dokładnie mieszamy i odsączamy z nadmiary wody. Po chwili dodajemy śmietanę oraz doprawiamy solą i pieprzem. Gdy szpinak będzie już gotowy, ściągamy patelnię z ognia i dodajemy jajka. Całość dokładnie mieszamy.
2. Farsz szpinakowy przekładamy na kruchy spód ciasta. Na wierzch kładziemy plasterki rolady z koziego sera, a na to pomidorki.
3. Tartę wkładamy ponownie na 25-35 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza (czas pieczenia zależy do wydajności piekarnika – po 20 minutach należy stale kontrolować stan wypieczenia!).
4. Po wypieczeniu tartę wyjmujemy z piekarnika, chwilkę studzimy i podajemy – najlepiej po skropieniu odrobiną oliwy z oliwek.

Świetnie smakuje z mieszanką sałat i białym winem. 

Smacznego! ;)


Przepis bierze udział w akcji:

2 komentarze:

  1. Cży do farszu dodajemy surowe jajka dzięki za odp:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, surowe! - zetną się w czasie pieczenia w 170 stopniach w piekarniku

    OdpowiedzUsuń