niedziela, 9 czerwca 2013

Jabłkowe risotto z orzechami włoskimi, miętą i serem pleśniowym

Większość z nas kojarzy risotto z daniem bardzo drogim, luksusowym i z tego względu - na co dzień niedostępnym. Nic bardziej mylnego. Pokażę Wam jak przygotować ten smaczny posiłek z wykorzystaniem polskich, regionalnych produktów, szybko i za rozsądną cenę. Dacie się namówić do wspólnego gotowania?

Danie, które dla Was dziś przygotowałam łączy w sobie wiele smaków, bliskich mi z czasów dzieciństwa, które w całości spędziłam w Wielkopolsce. Podstawowym składnikiem są jabłka - mój ulubiony owoc, który smakował mi najlepiej, gdy sama zrywałam go ze starej, chylącej się ku ziemi jab̈łonki... Do tego orzechy włoskie, które aż do dzisiaj dostaje od Taty w słoiczkach - już rozłupane, gotowe do jedzenia. Następnie aromatyczna, świeża mięta oraz pachnący majeranek - dodatki do posiłków, które zrywałam z wielkopolskiego ogródka, tuż przed wspólnym gotowaniem z moją Mamą. I w końcu rokpol, czyli jeden z nielicznych serów pleśniowych produkowanych w Wielkopolsce, a dokładnie w Nowych Skalmierzycach.
Ach, jak miło wracać do kulinarnych korzeni, prawda...? :) 


Do przygotowania pięciu smacznych potrzebne nam będzie: 
- 500g ryżu typu arborio
- około 500ml bulionu warzywnego, najlepiej tego domowego
- 200 ml soku jabłkowego, polecam najzdrowszy czyli świeżo wyciskany
- 50g masła

- 150g sera pleśniowego (na przykład błękitny Lazur, prosto z Wielkopolski)
- 2 czerwone, polskie jabłka, pokrojone w kostkę
- garść orzechów włoskich 
- łyżeczka świeżego, posiekanego majeranku
- świeżo zmielony czarny pieprz
- oliwę extra virgin


Zabieramy się do pracy!
1. Na rozgrzaną, wysoką patelnię wlewamy odrobinę oliwy, a następnie wrzucamy całe opakowanie ryżu arborio i całość smażymy przez około 2 minuty, do momentu aż ryż zarumieniamy na złocisty, piękny kolor.
2. Do arborio uważnie dolewamy domowy bulion warzywny (uwaga, będzie pryskać!) oraz sok jabłkowy. Nieustannie mieszając, gotujemy na średnim ogniu do chwili, gdy ryż niemalże w całości wchłonie bulion. Skręcamy ogień, czekamy chwilę do całkowitej absorpcji płynu.
3. Na patelnie przekładamy ser pleśniowy oraz masełko. Na małym ogniu całość dokładnie mieszamy, aż do osiągnięcia jednolitej, kremowej masy. Danie doprawiamy majerankiem oraz świeżo zmielonym pieprzem. Dodajemy pokrojone w kostkę jabłka, wszystkie składniki starannie ze sobą łączymy.
4. Podajemy ciepłe, udekorowane listkami świeżej mięty (najlepiej tej z własnego ogródka) oraz posiekanymi orzechami włoskimi.

Danie świetnie komponuje się z lampką białego, lekko schłodzonego wina.

Smacznego! 




3 komentarze:

  1. Ile wyniosły cię zakupy produktów potrzebnych do risotto? i dla ilu osób to danie? :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ryż do risotto - 8zł, ser pleśniowy (1,5 opakowania) - 6zł, 2 jabłka – 1zł, 200ml soku - 2zł, masło 50g – 1zł, orzechy włoskie – domowe, mięta- z ogródka, majeranek – z ogródka, oliwa, pieprz - zakładam, że mamy w domu. Łączny koszt - 18zł* - danie jest na 5 osób (no chyba, że mamy baaardzo duży apetyt to na 4).

      *plus bulion warzywny: domowy, dochodzi kwestia kupienia warzyw, jeśli używamy bulionu w kostce, jest to około +50gr lub 1zł do łącznej ceny dania.

      Usuń
  2. Ale mi smaka z samego rana narobiłaś ;) Aż mnie ssie w żołądku. Po pracy lecę do sklepu po składniki.

    OdpowiedzUsuń