wtorek, 23 lipca 2013

Cytrynowa sałatka grecka

Sałatka grecka to jedna z najpopularniejszych sałatek na świecie, i wedle kulinarnych donosów, występuje w różnych wariacjach w co trzeciej restauracji w Europie. Nic w tym dziwnego - prostota i wspaniały kontrast składników cieszy i oczy, i podniebienie.

Jako wielbicielka podawania przystawek w formie faszerowanych owoców lub warzyw, zachęcam do przygotowania cytryny po grecku. To kolejny sposób, w jaki można serwować znaną i lubianą sałatkę, a co więcej - oszczędzić sobie uciążliwego zmywania:) 
 
Na 4 porcje potrzebne nam będzie:
- 4 cytryny
- pół ogórka
- pomidor
- mała cebulka (biała lub czerwona)
- 12 czarnych oliwek
- cztery łyżki oliwy z oliwek
- sól i czarny pieprz
- odrobina suszonego oregano 
- świeża kolendra lub pietruszka do dekoracji



Zabieramy się do pracy:
1. Cytryny bardzo dokładnie myjemy, odcinamy górną część, a następnie za pomocą ostrego noża wydrążamy (zachowując miąższ - odrobina przyda się do sosu, resztę można wykorzystać do przygotowania lemoniady).
2. Pomidora i ogórka kroimy w kostkę, cebulkę drobno siekamy, oliwki kroimy na małe kawałeczki.
3. Fetę drobno kroimy, posypujemy suszonym oregano i odrobiną oliwy z oliwek (można również kupić już przyprawione kawałki fety, idealne do sałatek).
4. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i za pomocą łyżki faszerujemy cytryny.
5. Sałatkę polewamy wcześniej przygotowanym sosem - trzy łyżki oliwy z oliwek mieszamy z łyżką soku z cytryny, odrobiną soli, pieprzu i suszonego oregano. 
6. Cytryny wkładamy do kwadratowych miseczek lub delikatnie odcinamy spód, by samodzielnie mogły stać na zwykłych, płaskich talerzykach. Sałatkę podajemy schłodzoną. 

Podoba Ci się sposób podania?
Zachęcam do skosztowania pysznych faszerowanych pomidorów (klik), pomarańczowej przystawki z tuńczykiem (klik) oraz czerwonej papryki faszerowanej czarnym ryżem oraz serem feta (klik). 


Sposób podania sałatki jest inspirowany przepisem z letniego wydania gazety "Moje Gotowanie".

2 komentarze:

  1. świetny pomysł na lato i pasuje od naszego konkursu: http://nietylkookuchni.blogspot.com/p/konkursy-dla-czytelnikow.html

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo dekoracyjne, a do tego smaczne :)

    OdpowiedzUsuń