piątek, 20 września 2013

Tarta dla leniwych z porem, pomidorkami i kozim serem

Smakowitą tartę z przepisu, który Wam dziś zdradzę, przygotujecie tak samo szybko jak potem... ją zjecie! :) Trudno się dziwić - wspaniały smak polskiego, zdrowego pora świetnie komponuje się z malutkimi pomidorkami koktajlowymi, zeszkloną cebulką, delikatnym kozim serem oraz aromatycznymi przyprawami. 
Mniam, mniam - jest to pyszny i łatwy smakołyk, w sam raz do lampki wina po pracowitym tygodniu...

Wykładamy z szafek, lodówki, spiżarni :
- 10 pomidorków koktajlowych
- 2 całe pory (łącznie około 600g)
- 2 duże cebule
- 2 jajka
- 4 plasterki koziego sera
- gotowe ciasto francuskie
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 łyżka świeżego oregano (lub łyżka suszonego oregano)
- sól do smaku
- masełko do zeszklenia cebulki oraz podsmażenia pora 
- tłuszcz do wysmarowania formy to tarty

Składniki zebrane - zabieramy się do pracy!
1. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni Celsjusza.
2. Na wysmarowanej tłuszczem formie do tarty układamy płaty ciasta francuskiego (na dnie można zrobić dwie warstwy - ja wykorzystałam całe opakowanie). Pamiętajmy o dokładnym dopasowaniu boków ciasta. Ciasto delikatnie dziurkujemy widelcem i pieczemy przez 20 - 25 minut.
Dobra rada: zawsze przygniatam środek ciasta by się za bardzo nie podniosło - używam do tego spodu od okrągłej formy do ciast.



3. W czasie pieczenia ciasta francuskiego por kroimy na półcentymetrowe krążki a cebulkę w grubą kostkę. Na rozgrzanej patelni szklimy cebulkę, lekko ją solimy. Na drugiej patelni podsmażamy por, około 10 minut - aż do miękkości, doprawiamy go solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Na końcu mieszamy cebulkę z porem.
4. Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika, środek lekko przygniatamy by zrobić miejsce na farsz. Wykładamy cebulkę i por na tartę.
5. Energicznie mieszamy żółtka i białka z dwóch jaj, doprawiamy je solą i pieprzem, a następnie zalewamy nimi farsz. 
6. Na  wierzchu tarty układamy połówki pomidorków koktajlowych oraz  plasterki sera koziego.
7. Tartę pieczemy przez około 30 -35 minut w temperaturze 180 stopni (tarta powinna powinna być zarumienia, pomidorki podpieczone, jajko dobrze ścięte, a ser rozpuszczony - uważajmy jednak by nie spalić ciasta!). 


Propozycja podania:

Kawałki ciepłej, pysznej tarty dobrze komponują się z mieszanką sałat z odrobiną aromatycznej oliwy z oliwek oraz białym półwytrawnym winem. 


5 komentarzy:

  1. Boże, jak to wygląda apetycznie.... zaraz biegnę do najbliższego sklepu po składniku i próbuję naśladować Zieloną Patelkę...

    OdpowiedzUsuń
  2. Już wiem, co przygotuję na jutrzejszą kolacyjkę WE DWOJE!

    OdpowiedzUsuń
  3. Widzę, że Zielona Patelka gotuje na ... zielonej patelce.

    OdpowiedzUsuń
  4. Patryk Kurosiński21 września 2013 19:49

    Jak apetycznie wygląda! Pewnie i tak samo smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  5. Super przepis :) Spróbuję - uwielbiam tart na słono :)

    OdpowiedzUsuń