niedziela, 15 września 2013

Zdrowe ciasto marchewkowo imbirowe na miodzie

Gdyby ktoś zapytał mnie, jaki jest mój ulubiony przepis na zdrowe, a zarazem pyszne ciasto... z pewnością podałabym ten!
W moim cieście marchewkowo imbirowym znajdziemy naturalny miód zamiast cukru (i jego niepotrzebnych, pustych kalorii!), zdrową mąkę pełnoziarnistą po której długo nie poczujemy głodu (precz ze szkodliwą mąką tortową!), marchewkę i imbir - czyli źródło witamin, w sam raz na chłodniejsze dni, a także orzechy, które wspomagają koncentrację i pracę mózgu. A do tego wszystkiego... polewa z gorzkiej czekolady, która sprawi, że poczujemy się po prostu... szczęśliwsi! 
Spróbujcie koniecznie, jest pyszne! :) 

Na jedną okrągłą, średnią blachę ciasta potrzebne nam będzie:
- 2 bardzo duże marchewki
- 4cm korzeń imbiru (jeżeli nie przepadamy za jego smakiem - dodajmy mniej)
- 2 jajka 
- 180g mąki pełnoziarnistej
- 200g orzechów włoskich
- 50g wiórków kokosowych
- 50g siemienia lnianego
- 6 łyżek miodu
- 90ml oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady (ja użyłam czekolady z 60% kakao)


Do pracy!
1. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce z grubymi oczkami. To samo robimy z kawałkiem korzenia imbiru. Orzechy włoskie mielimy za pomocą miksera*. Odkładamy odrobinę startej marchewki  na bok - posłuży nam do dekoracji ciasta.
2. Startą marchewkę i imbir przekładamy do miski i dodajemy do niej: mąkę, miód, proszek do pieczenia, orzechy włoskie, siemię lniane, wiórki kokosowe. 
3. Ubijamy jajka do podwojenia ich wielkości. Następnie, powoli, dolewamy olej i dalej miksujemy. Masę przelewamy do miski z pozostałą częścią składników i dokładnie mieszamy.
4. Do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia* przekładamy połączone składniki. Pieczemy przez około 50-65 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza***.
5. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (leniwi mogą to zrobić w mikrofali, jednak używając malej mocy - w innym wypadku czekolada z pewnością się upraży i będzie niesmaczna). Wystygnięte ciasto polewamy tak przygotowaną polewą czekoladową. Gdy czekolada będzie miała już z powrotem stałą konsystencję, posypujemy ją odłożoną wcześniej startą marchewką.

* Orzechy powinny być zmielone, jednak nie na proszek, a na drobne kawałeczki - muszą być dobrze wyczuwalne i chrupiące w cieście.
** Używając papiery do pieczenia zamiast tłuszczy do wysmarowania formy oszczędzamy sobie niepotrzebnych, dodatkowych kalorii.
*** Czas pieczenia zależy w dużej mierze od mocy naszych piekarników. Pamiętajmy jednak, że ciasto marchewkowe musi pozostać lekko wilgotne, nie przesuszmy go - sprawdzajmy wykałaczką wilgotność ciasta!


SMACZNEGO !!! :) 

15 komentarzy:

  1. Mniam, marchewkowe! Uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda z tą polewą czekoladową. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda naprawdę cudownie!
    takie wilgotne, lepkie, słodkie, z polewą.

    OdpowiedzUsuń
  4. u mnie zawsze w wersji niezdrowej na mące pszennej z dużą ilością cukru ale i ananasa:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. koniecznie muszę spróbować wersję z ananasem!!! :)

      Usuń
  5. Mmm..Ciasto wyszło pyszne! Dziękuję za inspirację!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda smakowicie, koniecznie muszę skorzystać z tego przepisu i sprawić radość rodzinie. Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  7. ZROBIŁAM DZISIAJ - wyszło genialne, zniknęło w 15 minut :D POLECAM WSZYSTKIM TEN PRZEPIS!

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam, czy można dodać coś innego zamiast miodu? Chciałabym wiedzieć ile cukru zamiast miodu : ) Użyłabym Stewii i chciałabym sobie przeliczyć. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hej! :)
      zawsze robiłam to ciasto z miodem (jestem przeciwnikiem cukru w czystej postaci), aczkolwiek dodaj z 6 łyżek cukru i za to więcej oleju bo miód jednak również sklejał ciasto i nadawał wilgotności :) najlepiej zrób to na oko, zwracaj uwagę na strukturę ciasta.

      PS Jeżeli kiedyś zrobię to ciasto z cukrem, od razu napiszę ile go użyłam ;)

      Usuń
  9. Wygląda oszałamiająco i ... pewnie tak samo smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobiłam dzisiaj - było pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mam pytanie - mąka użyta do przepisu była pszenna, czy żytnia?
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam. Siemię lniane ma byc zmielone?

    OdpowiedzUsuń