sobota, 16 listopada 2013

Norweska zupa z wędzonym łososiem

Norweska zupa od pierwszej "łyżki" zdobyła moje serce! Aksamitny krem z ziemniaków i pora świetnie komponuje się z wędzonym łososiem i świeżym koperkiem, który wspaniale podkreśla smak potrawy. Zupa jest bardzo łatwa w przygotowaniu, idealna na chłodniejsze, jesienne dni. Koniecznie musicie jej spróbować, zapewniam - będziecie zachwyceni!

Na 4-5 porcji potrzebne nam będzie:
- 5 ziemniaków średniej wielkości
- 1 duży por
- bulion warzywny (domowej roboty lub z kostki*)
- 100g wędzonego łososia
- 2 natki świeżego koperku
- 100ml śmietany 18% (niesłodkiej)
- 1 łyżka masła
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól morska

*na około 1,5 litra bulionu należy wykorzystać 2 kostki

Przygotowanie:
1. Por i ziemniaki dokładnie myjemy. Por kroimy w krążki (białą część oraz 5 cm z części zielonej). Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
2. Na patelnię z roztopionym maśle wrzucamy krążki pora. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzem i podsmażamy przez około 5 minut. Następnie dodajemy ziemniaki i smażymy przez kolejne 8 minut, od czasu do czasu mieszając.

3. Podsmażone krążki oraz ziemniaki przekładamy do garnka i zalewamy bulionem warzywnym (tak, aby przykryć warzywa, w moim przypadku było to około 1,5 litra). Całość gotujemy 20 minut, aż do miękkości ziemniaków.
4. Ugotowane warzywa ściągamy z ognia i miksujemy blenderem na gładką, jedwabistą masę. Dolewamy śmietankę oraz doprawiamy czarnym pieprzem.
5. Koperek siekamy, łososia kroimy na drobne kawałki. Wszystko łączymy z zupą, chwilę podgrzewamy (wtedy wędzony łosoś nie będzie surowy, a pyszny i delikatny).



Smacznego! :)

11 komentarzy:

  1. wygląda pysznie, kocham połączenie łososia z koperkiem!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale ZUPA, super! A jak ładnie i apetycznie wygląda. No i kocham Norwegię!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda GENIALNIE!

    OdpowiedzUsuń
  4. robię ją jutro! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. zrobiłam-zajebista !

    OdpowiedzUsuń
  6. Jako 2 natki należy rozumieć 2 pęczki ?

    OdpowiedzUsuń
  7. Śmetanka ma być słodka czy kwaśna?

    OdpowiedzUsuń
  8. ...my wlasnie skonczylismy nasz obiad, oczywiscie z Twoja propozycja. I wszyscy bylismy zachwyceni, nawet moje malutkie dzieciaczki. pozdrawiam serdecznie I polecam

    OdpowiedzUsuń
  9. zupka przepyszna, nawet moje malutkie dziciaczki ja uwielbija. Dziekuje za propozycje, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń