poniedziałek, 16 grudnia 2013

Imbirowy ratatouille podawany z kaszą pęczak

Ratatouille to znana na całym świecie jarska potrawa pochodząca z pięknej Prowansji. Jej główne składniki to papryka, cebula, bakłażan, cukinia i pomidory. Mimo, że tradycyjny przepis na ratatouille to niepodważalna klasyka smaku, ja zachęcam Was do spróbowania mojej wariacji na jego temat - zarówno, jeśli chodzi o sposób podania, jak i walory smakowe! Obiecuję - będzie nieco pikantnie, bardzo aromatycznie, a przede wszystkim - zdrowo!

Składniki na 4 porcje:
- 250g kaczy pęczak
- 1 czerwona papryka
- 1 duża czerwona cebula
- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- puszka krojonych pomidorów w puszcze
- świeża bazylia
- około 2 centymetrowy kawałek świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanego tymianku (najlepiej świeżego)
- oliwa ekstra virgin
- łyżka masła

- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól morska

Sposób przygotowania:
1. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Bakłażana, cukinię, cebulę, paprykę kroimy na kawałeczki. Czosnek obieramy i kroimy na plasterki.
2. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy kładziemy bakłażana, cebulę oraz czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy przez około 5 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie, dodajemy paprykę i cukinię, doprawiamy i podsmażamy warzywa przez kolejne 6-7 minut. Następnie dodajemy pomidory wraz z pulpą, starty imbir oraz posiekany tymianek, całość gotujemy 5 minut, aż do miękkości warzyw. Sprawdzamy, czy znowu nie należy doprawić ratatouille, szczególnie czarnym pieprzem.


3. W tym samym czasie gotujemy kaszę pęczak wedle instrukcji na opakowaniu, z odrobiną soli do smaku. Gdy będzie już gotowa, odcedzamy, a następnie mieszamy z łyżką masła.
4. Bazylię siekamy na drobniejsze kawałki (kilka listków zostawiając do dekoracji) i mieszamy ją z kaszą pęczak.
5. Do okrągłej foremki (wysmarowanej masłem od wewnętrznej strony) nakładamy kaszę pęczak, a następnie warstwę warzyw. Delikatnie zdejmujemy foremkę, danie dekorujemy listkami bazylii. Opcjonalnie możemy polać talerz odrobiną oliwy. Danie świetnie smakuje z białym winem.


PORADA: jak zrobić domowym sposobem foremki do ułożenia tego dania?

Jeżeli nie macie w swojej kuchni profesjonalnych foremek, proponuję Wam mój domowy, sprawdzony sposób jak je zrobić! Ja wykorzystuję butelkę po dużej wodzie mineralnej lub rodzinne opakowanie serka wiejskiego (350g). Wycinam z butelki lub opakowania obręcz o wysokości około 5cm, dokładnie myję i już - foremka do naszego dania gotowa!

3 komentarze:

  1. ja też mieszkam we Francji i nie mogę nigdzie się doszukać kaszy pęczak. mogłabyś powiedzieć jak dokładnie ona się po fr nazywa i gdzie ją mogę znaleźć?

    OdpowiedzUsuń