niedziela, 2 marca 2014

Zupa z czerwonej soczewicy i szpinaku z pomidorkami koktajlowymi

Jeżeli lubicie zaskakujące połączenia smaków i kolorów, koniecznie skosztujcie tej zupy! Dzięki dodatkowi świeżo startego imbiru jest lekko pikantna, do tego chrupiące kawałeczki selera naciowego oraz listka szpinaku i pomidorki koktajlowe ciekawie dopełniające całość. Nic tylko jeść, jeść i jeść... :)


Na 6 smacznych porcji potrzebne nam będzie:
- 300g czerwonej soczewicy
- 200g świeżego szpinaku baby
- 2 średnie marchewki
- 3 łodygi selera naciowego
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- kawałek świeżego imbiru
- 10 pomidorków koktajlowych
- 2 warzywne kostki bulionowe lub około 1,5 litra bulionu warzywnego
- 200ml jogurtu naturalnego
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól 
- oliwa
 
Porady:
Zielony szpinak można zastąpić botwiną, a soczewicę żółtym lub zielonym suszonym grochem.



Do pracy!
1. Cebulę obieramy i grubo siekamy. Seler kroimy na kawałeczki. Marchewki obierany i kroimy na plasterki. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
2. Do dużego garnka wlewamy 2 łyżki oliwy wrzucamy pokrojone warzywa. Podsmażamy je przez około 10 minut, cały czas mieszając.
3. Do garnka dolewamy bulion warzywny, wrzucamy soczewicę oraz starty imbir. Gotujemy na średni ogniu do czasu, aż soczewica będzie miękka. 
4. 1/3 zawartości garnka przelewamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Zmiksowane warzywa przelewamy z powrotem do dużego garnka. Zupę doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
5. Dodajemy umyty szpinak oraz pomidorki koktajlowe. Całość podgrzewamy, by szpinak lekko zmiękł a pomidorki lekko podgotowały (około 1 minutę).
6. Zupę podajemy z odrobiną jogurtu naturalnego. 

Smacznego! :)

3 komentarze:

  1. Wolę w wersji Jamiego, z papryczką chilli :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super pomysł, bardzo odważny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. W sam raz na wiosenkę! Pozdrawiam Zieloną Patelkę!

    OdpowiedzUsuń