wtorek, 3 czerwca 2014

Ciasto z rabarbarem i truskawkami z waniliową kruszonką

Mój Tata uwielbia rabarbar i truskawki - zrobiłam mu dzisiaj niespodziankę i upiekłam pyszne ciasto z kruszonką. Jest to wielokrotnie sprawdzony przepis, a do tego - naprawdę bardzo prosty. Przygotowanie ciasta zajęło mi wyłącznie 10 minut, pomijając czas pieczenia. Wszystkie potrzebne składniki z pewnością znajdziecie w swoich kuchennych szafkach, zatem - zachęcam do pieczenia, zapewniam że będzie Wam smakowało! :)

Na jedną prostokątną blachę (40x25cm) potrzebne nam będzie:
- 3 szklanki mąki tortowej (szklanka = 250ml)
- 3 duże jajka (najlepiej od kur z wolnego wybiegu)
- 1 szklanka cukru
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- 2/3 szklanki oleju słonecznikowego
- 1 szklanka lejącego jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki mleka 2%
- 2- 2,5 szklanki owoców - ja użyłam rabarbaru i truskawek, poza sezonem można użyć jabłka, wiśnie, maliny, gruszki... (pamiętajmy, by bardzo soczystych owoców dać nieco mniej lub je odsączyć - nadmiar wody i ciężkie owoce mogą spowodować, że ciasto gorzej urośnie lub się nie dopiecze)

Kruszonka:
- 190g mąki pszennej
- 125g cukru
- 100g lekko miękkiego masła
- 1,5 czubatej łyżki cukru waniliowego

- cukier puder do posypania upieczonego ciasta
- mały słoiczek dżemu z rabarbaru*

*Jeżeli chcemy sprawić, by ciasto było bardziej wilgotne, możemy po upieczeniu i wystudzeniu przeciąć je wzdłuż na pół i przesmarować w środku dżemem z rabarbaru, a następnie ponownie przykryć górną warstwą. Należy to uczynić delikatnie, żeby nie pokruszyć ciasta.

Do pracy!
1.  Blachę do pieczenia smarujemy masłem. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.
2. Składniki na kruszonkę wsypujemy do miski, mieszamy i zagniatamy na kruszonkę. Kruszonka powinna być sypka. 
3.  Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, cukier przesypujemy do miski i mieszamy. 
4. W drugiej misce roztrzepujemy jajka, następnie dodajemy jogurt i mleko, a na samym końcu olej. Wszystko dokładnie mieszamy.
5. Połączone składniki z drugiej miski przelewamy do miski z suchymi składnikami. Wszystko dokładnie mieszamy, ale nie za długo.
6. Z truskawek usuwamy szypułki, przekrawamy na mniejsze kawałki. Z rabarbaru odkrawamy liście oraz zdrewniałe końcówki, kroimy na półcentymetrowe kawałki i lekko posypujemy cukrem.
6. Masę na ciasto przelewamy na blachę, wyrównujemy, a następnie posypujemy kawałkami owoców i kruszonką.

 pierwsza warstwa owoców

7. Ciasto pieczemy przez około 45 - 50 minut w około 180-200 stopniach (ja piekę w termoobiegu w 190 stopniach, dolne pieczenie). Przed wyciągnięciem ciasta z piekarnika, sprawdzam patyczkiem czy jest suche w środku. Jeżeli nie - należy piec je przez następne około 5 minut.
8. Ciasto studzimy, podajemy posypane cukrem pudrem. 



Sposób podania:
Ciasto dobrze smakuje z kubeczkiem świeżej maślanki lub kefirem. W okresie upałów polecam również mrożoną herbatę domowej roboty.

SMACZNEGO! :)




8 komentarzy:

  1. Tata to ma dobrze, placek wygląda świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Rabarbarowy sezon w pełni. Czas na placki z kruszonką i kompociki. Dla mnie to jest wspomnienie dzieciństwa !

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja cię kręcę, co za ciasto !

    OdpowiedzUsuń
  4. Jacusiu! Upiekę, dla Ciebie !

    OdpowiedzUsuń
  5. Od 3 czerwca do dzisiaj jem tylko placek z rabarbarem! Może wkrótce jakieś pyszne pierniczki? Idą Święta, Zielona Patelko! Wracaj z URLOPU !!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Zielona Patelka nadal na urlopie :(

    OdpowiedzUsuń
  7. Zielona patelko wróć!

    OdpowiedzUsuń